Vertigo (Baş Dönmesi) Tedavisi

Vertigo (Baş Dönmesi) Tedavisi Aydın

Vertigo; süreklilik gösteren ve kişinin yaşam kalitesini düşüren baş dönmesi şikâyetidir. Beyin ve kulak ile ilgili farklı rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ya da tek başına bir rahatsızlık olarak ele alınabilir.

Vertigo santral ve periferik vertigo olmak üzere iki grupta incelenir. Vertigonun tedavisinde ise bu farklı vertigo çeşitlerinin değerlendirilmesi, uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir. Vertigo tedavisinde aynı zamanda kişinin uyku düzeni ve yaşam şekli de önemli rol oynar. Bu nedenle tedaviden etkin sonuçlar alabilmek için bu süreç çok-yönlü olarak düşünülmelidir.

Yazımızın devamında vertigo ve vertigo tedavisi hakkında bilgilere yer vereceğiz. Aydın’da vertigo tedavisi için Nöroloji Uzmanı Refik Kunt ile iletişime geçebilirsiniz.

Vertigo Nedir?

Vertigo; baş dönmesidir. Aralıklı olarak ya da sürekli ve yoğun bir şekilde görülebilir. Vertigonun tedavisinde ise öncelikle nedenlerin analiz edilmesi ve vertigo çeşidinin doğru tespit edilmesi önemlidir.

Vertigo Türleri Nelerdir?

Santral Vertigo

Beyinden kaynaklanan baş dönmeleri, santral vertigo olarak adlandırılmaktadır. Santral vertigo; inme, tümör, beyin kanaması, anevrizma yapıları ya da beyin damarları ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durumda vertigonun tedavisi için mutlaka gerekli nörolojik muayenenin yapılması ve tedavi sürecinin başlatılması gerekir.

Periferik Vertigo

Periferik vertigo ise iç ve orta kulaktaki enfeksiyonlar ya da denge merkezinin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Buna ek olarak; hipotiroidi, hipertiroidi ya da hipoglisemi gibi rahatsızlıklar da periferik vertigoya neden olabilir.

Bening Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)

BPPV, en sık görülen vertigo türüdür. İç kulağın denge merkezinde, denge sağlamakla görevli kristaller bulunur. Bu kristallerin, kulaktaki arka yarım daire kanalına düşmesi ise vertigoya neden olur. Kristaller birçok nedenle yerinden oynayabilir. Uyku sırasında sağdan sola dönmek bile kristallerin yer değiştirmesine neden olabilir.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigo tanısında ilk ve en önemli veriler hasta tarafından sağlanır. Hasta öyküsü, vertigonun nedenleri ve seyri hakkında bilgi edinmemiz için çok önemlidir. Bu nedenle hasta öyküsüne ve tarif edilen baş dönmesi durumuna göre gerekli testler yapılır ve vertigo tanısı konulabilir.

Vertigo şikâyeti, akla ilk olarak iç ve orta kulak ile ilgili sorunları getirir. Bu nedenle şeker, kolesterol, tiroit, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilerek, periferik vertigonun söz konusu olup olmadığına bakılır. Merkezi sinir sistemi ve iç kulak ile ilgili testler yapılır.

Eğer beyin ve beyin hastalıkları kaynaklı vertigodan şüpheleniliyorsa, doppler ultrason, MR (manyetik rezonans) ve BT yapılarak beyin yapıları incelenir.

Vertigo Neden Olur?

Vertigonun genellikle iç kulak hastalıkları nedeniyle olur. BPPV ise vertigonun en sık rastlanan türüdür. Ancak vertigo, beyinle ilgili birçok rahatsızlığın başlıca belirtisi olabilir.. Değerlendirme sürecinde mutlaka nörolojik incelemeler de yapılmalıdır.

Bununla birlikte iç kulaktaki denge organlarının hasarı sonucunda meydana gelen Meniere rahatsızlığı da vertigonun nedenleri arasında kabul edilmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun en karakteristik özelliği baş dönmesine neden olmasıdır. Altta yatan sebeplere göre otururken, yatarken ya da hareket hâlinde iken baş dönmesi hissedilebilir. Baş dönmesine;

  • Bulantı, kusma
  • Göz hareketlerinin anormal olması
  • Görme zorluğu, göz kararması, çift görme
  • Yürüme ve dengenin bozulması
  • Terleme de eşlik edebilir.

Vertigo için Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Kişi, baş dönmesi ile karşı karşıya olduğu her zaman doktora başvurabilir. Baş dönmesine aşağıdaki şikâyetler de eşlik ediyorsa hiç zaman kaybetmemek, en kısa sürede bir uzmana görünmek gerekir:

  • Görme ve konuşma sorunları
  • Baş ağrısı
  • Kol ve bacaklarda güçsüzlük
  • Denge ve bilinç kaybı

Aydın Vertigo (Baş Dönmesi) Tedavisi

Vertigonun nedeni, tedavi sürecinde de oldukça belirleyicidir. Mutlaka her hastaya tetikleyici manevra (Eppley manevrası) yapılmalıdır. Eğer bu manevra sırasında baş dönmesi ortaya çıkıyorsa düzeltici manevralar (Dixx-Hallpike ve barbekü manevraları) ile tedavi edilmelidir. Eğer vertigo enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, antibiyotikler ile iltihap giderilmelidir. Meniere hastalığına bağlı ise diyet ve idrar söktürücü ilaçlar tedavi için en etkili yöntemdir. Eğer vertigonun nedenleri beyinden kaynaklanıyorsa, uygun nörolojik tedavi yöntemleri izlenmelidir.

Vertigo tedavisinde uyku ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları önemli yer tutar. Bu nedenle kaliteli uyku, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanmasına da özen gösterilmelidir.

Vertigo ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi