EMG Aydın (Elektronöromyografi)
EMG Aydın; kas ya da sinir hastalıklarının tanısında kullanılan, sinir iletim çalışması ve iğne EMG olmak üzere iki bölüme ayrılan tetkiktir.
EMG; motor nöronlarını gözleyerek birçok kas ve sinir hastalığının tanısında önemli rol oynar. EMG ile nöropatik rahatsızlıklar, nöronal hastalıklar ve Myastenia gravis gibi nöromüsküler hastalıklar ve kas hastalıklarının tanısı konulabilir. Aynı zamanda çevresel sinirlerdeki işlev sorunlarını ya da yapısal hasarların derecesini belirlemek, tedavinin etkilerini değerlendirerek hastalık sürecini yönetmek için de yapılabilir. Yazımızın devamında “EMG nedir?”, “EMG nasıl yapılır?” gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Aydın’da EMG ve EMG sonuçlarınız hakkında bilgi almak için Nöroloji Uzmanı Refik Kunt ile iletişime geçebilirsiniz.
EMG Nedir?
EMG, kas sistemini ve kas sistemini kontrol eden hücrelerin sağlık durumunu değerlendiren bir uygulamadır. Kas sistemini kontrol eden sinir hücreleri “motor nöronları” olarak da bilinir. EMG, bu sinyalleri grafik ve sayılara dönüştürerek, uzmanların kas sistemini bu grafikler üzerinden analiz etmesine yardımcı olur.
EMG Aydın Hangi Durumlarda Yapılır?
EMG, kas veya sinir hastalıklarına işaret eden semptomlar görüldüğü zaman istenen bir tetkiktir. EMG yapılabilecek semptomlar yaygın olarak;
- Kol ve bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük
- Karıncalanma
- Kas ağrısı ve erimesi
- Kramplar
- Felç
- Kasların istemsiz hareket etmesidir.
Ancak bu şikâyetler için her zaman EMG gerekmeyebilir. Bu noktada önemli olan hasta öyküsüdür. Bu zamana kadar elde edilen klinik bulgular ve kişinin diğer şikâyetleri de dikkatle dinlenmeli; gerekirse diğer görüntüleme yöntemlerinden de yardım alınmalıdır.
EMG ile Hangi Hastalıklara Teşhis Konulabilir?
Polinöropati olarak adlandırdığımız; diabet, B12 eksikliği, böbrek yetmezliği gibi periferik sinirleri etkileyen hastalıklar
- Tuzak nöropatiler yani fokal nöropatiler (karpal, kübital ve tarsal tünel sendromları vb.)
- Bel veya boyun fıtığı gibi omurilikten çıkan radikülopatiler
- Kas liflerine hasar veren miyopatik hastalıklar
- Çocuk felci ve ALS gibi motor sinir hücrelerinde hasara neden olan motor nöron hastalıkları
- Sinir kas kavşağı hastalıkları olarak bilinen “Myastenia Gravis” vb. nöromüsküler hastalıklar
EMG Nasıl Çekilir?
EMG iki aşamada çekilen bir tetkiktir. Bu aşamaların ilki “sinir iletim sistemi”; ikincisi ise “iğneli EMG” olarak adlandırılır.
Sinir iletim sistemi aşamasında motor nöronların faaliyetlerini izleyebilmek için vücuda elektrotlar yerleştirilir. Bu elektrotlar kendiliğinden yapışkanlı ya da “altın elektrot”lar olabilir. İğneli EMG aşamasında ise “EMG sensörü” olarak adlandırılan iğne elektrotları kullanılır. EMG sensörleri, kas faaliyetlerini inceler ve faaliyetlerdeki anormallikleri dijital ortamda kaydeder.
İğne EMG’nin Yan Etkileri Nelerdir?
EMG güvenilir bir uygulamadır. Dolayısıyla tetkikten sonra ciddi yan etkiler ortaya çıkmaz. İşlemde kullandığımız iğneler tek kullanımlıktır. Yani her biri hastalarımıza özeldir. Ancak iğnelerin yerleştirildiği bölgelerde geçici kızarıklık ve ağrı olabilir.
EMG Aydın Ne Kadar Sürer?
EMG, diğer görüntüleme yöntemlerine göre uzun zaman alan, hassas bir incelemedir. Genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır. Ancak hastanın hareket kısıtlılığı vb durumlar söz konusu ise planlanandan uzun sürebilir.
EMG Çekilmeden Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
EMG uygulamasından önce cildin temiz olması gerekmektedir. Yağ ve kir, cildin elektriksel iletkenliğini etkilediği için tetkik sonuçlarının güvenilirliğini azaltabilir. Bu nedenle EMG uygulamasına gelmeden önce hastalarımızdan duş alması istenir. Duştan sonra herhangi bir krem ya da losyon kullanılmamalıdır.
EMG çekimine mümkün olduğunca rahat kıyafetlerle gelinmelidir.
EMG çekilirken açlık şart değildir. Kişinin tok olması tercih edilir.
Kalp pili taşınması ya da kan sulandırıcı ilaçların kullanımı, AIDS, hepatit vb. kan ile bulaşan hastalıkların varlığı mutlaka EMG çekecek uzmana bildirilmelidir.
Aydın EMG Fiyatları
EMG fiyatları ile ilgili detayları öğrenmek için kliniğimizle iletişime geçebilir; EMG hakkında merak ettiklerinizi Nöroloji Uzmanı Refik Kunt’a danışabilirsiniz.