Alzheimer Tedavisi Aydın
Alzheimer hastalığı; bunama yani demans kategorisinde değerlendirilen bir rahatsızlıktır. Zaman içerisinde beyindeki hücrelerin çevresinde beta amiloid plakların oluşmasına bağlı olarak bu ölü hücrelerin ölmesi nedeniyle ortaya çıkar. Alzheimer hastalığı, genellikle 65 yaş üzerinde görülen bir rahatsızlıktır. Yaşam süresi arttıkça Alzheimer riski de artar. Alzheimer şikâyetleri, erken dönemde de kendini gösterebilir. Yaş ilerledikçe semptomlar artar ve kişi karşılıklı diyalogları devam ettiremeyecek duruma gelebilir. Çok ilerlemiş vakalarda günlük işleri tamamlamak imkânsız hâle gelir ve özel bakım gerekir. Alzheimer tedavisi Aydın işleminde esas olan; semptomları azaltarak, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktır. Alzheimer rahatsızlığında genetik faktörlerin de rolü olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, özellikle ailesinde Alzheimer öyküsü olan kişilerin hafızasını güçlü tutması tavsiye edilmektedir.
Yazımızın devamında, Alzheimer hastalığı hakkında bilgiler vereceğiz. Aydın’da Alzheimer tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Nöroloji Uzmanı Refik Kunt ile iletişime geçebilirsiniz.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer hastalığı; hafıza gücü, düşünce ve davranış fonksiyonlarında zayıflamaya neden olan, nörolojik bir rahatsızlıktır. Demans yani bunama türlerinden biri kabul edilir. Yaşla birlikte zihinsel aktivitenin zayıflaması ve unutkanlık normal kabul edilir. Bu durum her zaman Alzheimer olarak değerlendirilmez. Ancak Alzheimer, demans kategorisinde değerlendirilir. Yani yaşlanmaya bağlı unutkanlık ile Alzheimer arasında ince bir çizgi vardır diyebiliriz.
Alzheimer hastalığı, ilerleyici bir hastalıktır. Semptomlar ortaya çıktıktan sonra, kişi kısa sürede günlük işlerini yapamayacak duruma gelebilir. Alzheimer ilerledikçe sosyal beceriler de zayıflar ve düşüncelerin mantıksal tutarlılığı kaybolur. Çoğunlukla 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Ancak belirtiler, hafif seyirli olsa da, erken dönemlerde de görülebilir. Bu nedenle Alzheimer’ı doğrudan yaşlılık dönemi hastalığı olarak nitelendiremeyiz.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastalığı; özellikle kısa süreli hafızanın zayıf olması ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Başlangıç evrelerinde semptomlar hafif seyirlidir. Hastalık ilerledikçe yaşanan olayların unutulması, kişilerin adını hatırlamada güçlük, günleri karıştırma gibi belirtiler şiddetlenir.
Yaygın görülen Alzheimer belirtileri;
- Kişileri, nesneleri, adresleri, sayıları, tarihleri hatırlamakta zorlanma.
- Gün ve ayların sıralamasını unutma
- İyi bilinen yer ve adreslerde bile kaybolma
- Konuşma ve dil becerilerinde zayıflama, kelimeleri unutma
- Sosyal ilişkilerin zayıflaması, yeni ortamlara adapte olmakta zorlanma
- Bilinç bulanıklığı
- Depresyon, kaygı ve agresiflik (hırçınlık)
- Unutmaya nedeniyle yetersizlik hissi, özgüvenin azalması
- Olayların inkar edilmesi
- Günlük aktiviteleri yardımsız yapamamak
Alzheimer Neden Olur?
Alzheimer hastalığının hem nedenleri hem de tedavisi uzun yıllardır araştırılmaktadır. Araştırmalar sonucunda hâlâ kesin ve tek bir nedenden söz edemesek de genetik faktörlerin ve yaşam biçiminin hastalığın oluşmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
- Alzheimer hastalığının çoğunlukla 65 yaş üzerinde ortaya çıkması, yaşın hastalık için büyük bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir.
- Ailede Alzheimer hastalığının olması da risk faktörü kabul edilir.
- Uyku düzeni bozukluğu, yetersiz ve sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı da Alzheimer’a yol açabilir.
- Yüksek tansiyon, kolesterol, tip 2 diyabet rahatsızlığı ve obezite de Alzheimer riskini doğurmaktadır.
- Sigara kullanımı Alzheimer için önemli bir risk faktörüdür.
Bununla birlikte cinsiyetin de Alzheimer’ın nedenleri arasında olabileceği düşünülmektedir. Alzheimer; kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Ancak bunun nedeninin kadınların yaşam süresinin daha uzun olması ile ilgili olabileceği düşünülmektedir.
Alzheimer Teşhisi Nasıl Konur?
Alzheimer teşhisi için özel bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle tanı sürecinde hasta öyküsü ve doktorun uzmanlığı belirleyicidir. Hastanın zihinsel aktivitesinin zayıf olduğu düşünülerek, muayeneye mutlaka aileden bir birey eşlik etmeli ve kişinin ifadeleri desteklenmelidir. Bunun yanında nörolojik işlevleri, refleksleri, duyuların gücünü ölçen bazı testler de tanı sürecine destek olabilir. EEG (elektroensefaolografi), BT (Bilgisayarlı tomografi), MR (Manyetik Rezonans görüntülemesi) gibi ek tahlillerle Alzheimer tanısına yardımcı olabilir.
Alzheimer Tedavisi Aydın
Alzheimer hastalığı ilaçla tamamen tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Önceliğimiz; hastalığın seyrini yavaşlatmak ve kişinin yaşam kalitesini artırmaktır. Bu amaçla tedavi sürecinde hem ilaç desteği hem de yaşam alanının düzenlenmesi gerekir. Kişinin günlük işlerini rahatça tamamlayabilmesi için hatırlatıcı notlardan yararlanılabilir. Bununla birlikte sosyal yaşamın devam etmesi ve kişinin zihnini aktif tutacak hobilerin edinilmesi önemlidir. Satranç vb. oyunlar, kısa geziler ve bol bol okuma yapılarak zihnin aktif tutulması gerekir. Sosyal izolasyondan kaçınılmalıdır. Ayrıca her gün az da olsa egzersiz yapmaya ve beslenme düzenine dikkat etmek de Alzheimer tedavisinin önemli bir parçasıdır.
Aydın alzheimer tedavisi tanı ve tedavi yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Nöroloji Uzmanı Refik Kunt ile iletişime geçebilirsiniz.