MS Hastalığı (Multiple Skleroz)

Aydın MS Hastalığı Tedavisi (Multiple Skleroz)

MS hastalığı; kronik bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Beyin ve omurilikte mesaj iletimi ile görevli hücrelerin etrafını saran, koruyucu kılıfın (miyelin) harabiyeti sonucu ortaya çıkar. Kronik bir rahatsızlık olduğu için ömür boyu devam eder. Ancak ilaç kullanımı ile MS ataklarını engellemek mümkündür. Bu nedenle MS, sanılanın aksine, ölümcül bir hastalık değildir.Aydın MS hastalığı tedavisi ile ilgili tüm merak ettikleriniz için ise Nöroloji Uzmanı Refik Kunt ile iletişime geçebilirsiniz.

MS hastalığı, farklı şekillerde kendini belli edebilir. Bazı hastalarda uzuvlarda uyuşmalar ve güçsüzlük; bazı hastalarda ise görme ve denge ile ilgili sorunlar ön planda olabilir. MS hastalığının çeşidi, ilerleyişi hakkında da fikir verir. Bu nedenle tedavi sürecinde önemlidir. MS belirtileri, MS çeşitleri ve MS tedavisi hakkında yazımızın devamında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

MS Hastalığı Nedir?

Vücudumuzda, merkezi sinir sistemi ile organlarımız arasındaki iletişimi sağlayan birçok sinir hücresi bulunur. Bu sinir hücreleri, “miyelin” adını verdiğimiz bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Miyelin kılıfların çeşitli nedenlerle harabiyeti MS hastalığına yol açar. Miyelin kılıf üzerindeki bu harap olmuş (sertleşmiş) alanlar “plak” olarak adlandırılır. Bu plaklar, sinir sistemindeki farklı yerlerde oluşabilir ve sinir hücreleri arasındaki bilgi iletimini engeller.

MS hastalığı ölümcül değildir. Ancak bazı kişilerde, ilerleyen yaşla birlikte, hareketlerde ve bilişsel faaliyetlerde zayıflama görülebilir.

MS Hastalığı Neden Olur?

MS hastalığının nedenleri hâlâ kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar bu konuda farklı faktörlerin etkisini ortaya koymaktadır:

MS hastalığının oluşumunda genetik yatkınlığın ve geçirilmiş enfeksiyonların önemli rolü olduğu düşünülmektedir. MS hastalığına sahip anne ve babaların çocuklarında MS görülme olasılığı diğer ailelere göre 7 – 10 kat fazladır

MS’in otoimmün bir hastalıktır. Yani kişinin kendi bağışıklık sisteminin anormal şekilde programlanması miyelin kılıfa zarar vermesine neden olabiliyor. Dolayısıyla geçirilmiş viral hastalık ve enfeksiyonların neticesinde kişinin kendi savunma hücrelerinin karakteri değişerek yanlışlıkla sinir hücrelerini tahrip etmesinin MS hastalığına yol açtığı düşünülmektedir.

Aynı zamanda çevresel koşullar da MS hastalığının oluşmasında rol oynayabiliyor. Özellikle kuzey bölgelerinde yaşayan kişilerde D vitamini eksikliğine bağlı olarak MS görülme olasılığı da artıyor.

MS hastalığı, kadınlarda daha fazla görülüyor.

MS Hastalığı Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

MS, genellikle 15 – 40 yaşlar arasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak, nadir de olsa, 10 yaşlarında erken vakalar ya da 40 yaşlarından sonra tespit edilen geç vakalar da vardır.

MS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

MS hastalığı genellikle ataklar hâlinde yaşanan bir rahatsızlıktır. MS atakları, her hastada farklı zamanlarda ortaya çıkabilir ve süresi farklı olabilir.

MS hastalığının erken evrelerinde görülen belirtiler, geçici ataklar hâlinde ortaya çıkar. Ataklar geçici olduğu için doktora başvurmamak ya da şikâyetleri önemsememek sık görülen bir durumdur. Ancak MS hastalığında erken teşhisin önemi büyüktür. İlerlemiş vakalarda uzuv güçsüzlüklerinin, görme bozukluğu, denge ya da konuşma ile ilgili sorunların kalıcı hâle gelme olasılığı vardır. Bu nedenle aşağıdaki şikâyetlere sahip olanların zamanında nöroloji uzmanına görünmesi tavsiye edilmektedir. Yaygın görülen MS belirtileri:Tek ya da her iki gözde ortaya çıkan bulanık görme, görme kaybı

  • Vücudun farklı bölgelerinde, genellikle uzuvlarda, karıncalanma, uyuşma ve güçsüzlük
  • Baş dönmesi, Denge ve yürüme bozukluğu
  • Konuşma bozuklukları
  • Mesane ve sindirim sistemi sorunları
  • Ağızda kayma (yüz felci)

MS Çeşitleri Nelerdir?

MS atakları, her hastada farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bu nedenle atakların ortaya çıkış biçimine ve sürelerine göre MS hastalığı farklı başlıklar altında incelenebilir. MS hastalığının en çok rastlanan 4 tipi:

Atak ve İyileşme ile Seyreden MS: Kısmen geçen ya da sürekli olarak tekrar eden, geçici ataklar söz konusudur. Ataklar bazen yılda birkaç kez bazen de her hafta gelebilir. Sıklığını ve süresini tahmin etmek mümkün değildir. Ancak ataklar geçtiğinde hasta tamamen normale döner.

Sekonder İlerleyici MS: Ataklar geçse bile yürüme, konuşma ya da bilişsel faaliyet ile ilgili kısıtlılık hâli devam edebilir.

Primer İlerleyici MS: Sinsi bir MS türüdür. Sessiz başlar. Ancak yıllar geçtikçe engellilik ortaya çıkar. Nadir görülen bir MS türüdür.

Ataklarla İlerleyici MS: Hastalık başlangıçtan itibaren sinsi ve ilerleyici özelliktedir. Ataklar azdır. Bu nedenle teşhisi de zordur.

MS Tanısı Nasıl Konur?

MS tanısında; MR ve beyin-omurilik sıvısının (BOS) incelenmesi en önemli ve detaylı sonuçları veren tetkiklerdir. Bununla birlikte sinir iletilerinin hızını, görsel, işitsel ve uzuvlardaki sinirleri inceleyen testlerden de yardım alınabilir.

Aydın MS Hastalığı Tedavisi

MS hastalığının tedavisinde en önemlisi MS türünün belirlenmesidir. Günümüzde, farklı MS türlerine karşı baskılayıcı etki eden birçok ilaç bulunmaktadır. Aynı zamanda MS ataklarını engelleyen enjektörle kas içine veya ağızdan verilen tedavilerin seçimi hastanın uyumu ve klinik durumuna göre verilmektedir.

MS hastalığı ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli ilerler. Bu nedenle MS hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Eğer siz de MS şüphesi oluşturacak belirtiler yaşıyorsanız, Aydın’daki kliniğimizle iletişime geçebilir; tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi