Çocuklarda Migren Tedavisi

Çocuklarda Migren Tedavisi Aydın

Çocuklarda görülen baş ağrılarının yaklaşık %75’i migrene bağlıdır. Ancak çocukluk döneminde görülen migreni teşhis etmek kolay olmayabilir. Migren, genellikle ergenlik ve yetişkinlik döneminde tanısı konulan bir rahatsızlık olduğu için ebeveynler baş ağrılarının nedenini dış etkenlere bağlayabilir. Migren, çoğunlukla erkek çocuklarında görülür. Ancak yetişkinliğe geçişle birlikte kız çocuklarında migren atakları artar. Çocuklarda migren atakları yetişkinlerde görülen migren ataklarına göre farklılık gösterebilir. Yazımızın devamında çocuklarda ve yetişkinlerde migren ataklarının farkları ve çocuklarda migren tedavisi hakkında daha fazla bilgi vereceğiz. Çocuklarda migren tedavisi Aydın hakkında daha fazla bilgi almak için Nöroloji Uzmanı Refik Kunt’un Aydın’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Migren Nedir?

Migren; nörolojik kaynaklı, ataklar hâlinde gelen, şiddetli baş ağrısıdır. Genellikle kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni migren ataklarının hormonal değişimlerden yüksek oranda etkilenmesidir. Migren bazı kişilerde görme fonksiyonlarını da etkileyebilir. Bulanık görme, tek gözde geçici görme kaybı “auralı migren” dediğimiz migren türünde zaman zaman görülebilen şikâyetlerdir. Çocuklarda da auralı migren görülebilir.

Migren atakları çoğu zaman aşırı ışık, yüksek ses ve stres nedeniyle tetiklenir. Ataklar sırasında kusma, baş dönmesi ve baygınlık da yaşanabilir. Ataklar genellikle 4 – 72 saat sürer. Çocuklarda görülen migren atakları daha kısa süreli olabilir. Kişinin yaşam tarzına ve dış etkenlere bağlı olarak ağrının süresi uzayabilir ya da kısalabilir. Migren kronik bir rahatsızlıktır. Yani ömür boyu devam eder. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte migren ataklarını azaltan ilaçlar kullanılabilir. Aynı zamanda “migren botoksu” gibi modern yöntemler de migren tedavisinde giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Çocuklarda Migrenin Farkı Nedir?

Migren yaşamın erken yıllarında başlayıp, ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Ancak migren atakları çocuk yaşlarda daha kısa sürebilir ve daha az olabilir. Bu nedenle migreni olan bir kişi, bunu ancak yetişkinlikte fark edebilir.

Çocuklarda migrenin en büyük farkı; atakların daha kısa süreli olması ve ağrının genellikle başın iki tarafında da hissedilmesidir. Yetişkinlerde migren atakları zonklama şeklinde ve başın tek tarafında hissedilir. Çocuklar bu ağrıyı yoğun bir şekilde ancak daha kısa süreli yaşayabilirler.

Çocuklarda Migren Belirtileri Nelerdir?

Yukarıda söz ettiğimiz farklar dışında çocuklarda migren belirtileri, diğer migren ataklarından farklı değildir.

  • Yoğun baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Işık ve sesten rahatsız olma
  • Başı hareket ettirmede zorlanma çocuklarda migrenin yaygın belirtileridir.

Migren ataklarında çocuklar odaya kapanabilir, yemek yemeyi reddedebilir ve aşırı agresif tavırlar sergileyebilir. Eğer ağrı çok şiddetli ise karın ağrısı ve mide bulantısı da şikâyetlere eklenir. Bu nedenle henüz teşhis edilmemiş migren ile karşı karşıya kalan ebeveynler oldukça endişelenmektedir.

Eğer çocukta auralı migren varsa, bu belirtilere görme ile ilgili sorunlar da eklenebilir. Yoğun baş ağrısına eşlik eden; görmenin bulanıklaşması, tek gözde görme kaybı ve parlak ışıklar görme gibi şikâyetler auralı migrenin işaretleridir.

Çocuklarda Migren Tanısı Nasıl Konur?

Çocuklarda migren tanısı koyabilmek için öncelikle hasta öyküsü dikkatlice dinlenmelidir. Mikrop, bakteri ve enfeksiyon kaynaklı baş ağrılarına çocukluk döneminde sık rastlanır. Bu nedenle migrenden şüphelenmeden önce, çocuğun genel sağlık durumunu detaylı olarak kontrol etmek ve diğer hastalık ihtimallerini ortadan kaldırmak gerekir. Gerekli testler yapıldıktan sonra baş ağrısının nedeni bulunamazsa ve baş ağrısı sürekli devam ediyorsa, MR (Manyetik Rezonans) ve diğer görüntüleme yöntemleri ile migren teşhisi konulabilir.

Çocuklarda Migren Tedavisi Aydın

Migren, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren bir rahatsızlıktır. Çocukluk döneminde başlayan migren atakları ileri dönemlerde giderek şiddetlenir ve kişinin en önemli anlarına engel olabilir. İş ve günlük hayatını ve sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Bu nedenle çocukluk döneminde fark edilen migren sorununu kesinlikle hafife almamak gerekir. Yetişkinlerde, migren tedavisi için botoks ve ilaç gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Ancak çocukların bünyesi hassas olduğu için öncelikle yaşam biçiminde değişiklikler tavsiye edilir:

  • Çocukların yanında kesinlikle sigara tüketilmemesi ve çocuğun yoğun kokulardan uzak tutulması gerekir. Kokusuz temizlik ürünleri ve yumuşatıcıları kullanmak bu noktada iyi bir tercih olabilir.
  • Beslenme ve uyku alışkanlıkları düzenli olmalıdır. Çocuğunuz işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeli ve uykusunu iyice almalıdır.
  • Işık kaynakları da migren ataklarını tetikler. Bu nedenle migreni olan çocukların ekran karşısında mümkün olduğunca az zaman geçirmesi gerekir.
  • Bol bol hareket etmek, her gün mutlaka temiz hava almak ve sosyalleşmek de migren tedavisinde önemlidir. Kendini mutlu hisseden ve yeterince sosyalleşen çocuklarda migren atakları da azalabilir.

Çocuklarda migren tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizle doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Yetişkinlerde migren tedavisi için ise diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi